Νέα & Ανακοινώσεις
Επιλέξτε από αριστερά το επιθυμητό έτος για προβληθούν οι αντίστοιχες δημοσιεύσεις

Τα Νέα μας

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

13/11/2014 20:41

Αγαπημένες/ οι φίλες/οι, μέλη της οικογένειας του Παρθένου Δάσους,

 Στον απόηχο της 8ης διοργάνωσης των Αγώνων Βουνού Παρθένου Δάσους Παρανεστίου, που για τους διοργανωτές δεν έχει ακόμη κλείσει, καθώς σειρά από ενέργειες που έπονται κάθε ετήσιας διοργάνωσης βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, και  έχοντας ήδη πραγματοποιήσει την σύσκεψη της οργανωτικής επιτροπής, επικοινωνούμε μαζί σας για να μοιραστούμε, όπως και στο παρελθόν, το κοινό ενδιαφέρον για τη διοργάνωση καθώς και για  να απαντήσουμε σε ερωτήσεις που μας υποβάλατε.

 Κατ’ αρχήν σας γνωστοποιούμε ότι στην συνάντηση της οργανωτικής επιτροπής μεταξύ άλλων αποφασίσθηκε η ημερομηνία που θα προταθεί στις διοργανώτριες αρχές για την πραγματοποίηση της επόμενης διοργάνωσης του 2015 να είναι το τριήμερο 9-10-11- Οκτωβρίου.

 Κάθε αγώνα, στον οποίο μας τιμάτε με την συμμετοχή σας, προηγείται ένας «αγώνας» της οργανωτικής επιτροπής και των διοργανωτών.

 Η στιγμή της εκκίνησης των αγώνων είναι η στιγμή του τερματισμού της α΄ φάσης του αγώνα που δίνει η διοργάνωση για   την προετοιμασία των αγώνων.

 Η β΄ φάση του δικού της αγώνα ξεκινά την ώρα της εκκίνησης  και διαρκεί μέχρι τον τερματισμό του τελευταίου αθλητή, του τελευταίου χρονικά αγώνα.

 Η γ΄ φάση ( η φάση που διανύουμε αυτή την περίοδο) αφορά το κλείσιμο κάθε διοικητικής διαδικασίας και την έναρξη της προσπάθειας για την επόμενη διοργάνωση.

 Αναντίρρητα, και στη φετινή διοργάνωση η πρώτη παραπάνω φάση ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Αν μάλιστα σκεφθεί κανείς το ελάχιστο χρονικό δημοτικών και περιφερειακών αρχών δηλαδή από την 1-9-2014 έως την 24-10-2014 μπορεί να καταλάβει το μέγεθος της προσπάθειας που καταβλήθηκε από τους διοργανωτές για την έναρξη και ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών. Προφανώς αυτό για τους συμμετέχοντες δεν έχει ίσως καμία σημασία,  όμως αξίζει τελικά να κρατηθεί σε μια γωνιά της σκέψης μας. Φτάσαμε λοιπόν στην ώρα της εκκίνησης και η πρώτη φάση της προσπάθειας έληξε με επιτυχία.

 Λίγο πριν την εκκίνηση η  πληροφόρηση που είχαμε για τις καιρικές συνθήκες απασχόλησε τη διοργάνωση. Μεσάνυχτα Πέμπτης επιβεβαιώνεται η ετοιμότητά μας για την εφαρμογή  εναλλακτικού σχεδίου της διαδρομής του VFUT για την περίπτωση χειροτέρευσης των καιρικών συνθηκών. Σύμφωνα με αυτό προβλέπεται αλλαγή διαδρομής του  αγώνα σε περίπτωση χειροτέρευσης των καιρικών συνθηκών που θα σήμαινε φούσκωμα των νερών των ρεμάτων ή  επικινδυνότητα διέλευσης συγκεκριμένων σημείων της διαδρομής.

 Η χρήση αυτού του σεναρίου σαφώς δεν είναι αναγκαία ακόμη, ωστόσο την προβλέπουμε. Ξημερώματα της Παρασκευής (04:00 πμ) τεχνικός διευθυντής και εθελοντές ξεκινούν από τη Λέσχη για επανέλεγχο όλων των δύσκολων σημείων (ρεμάτων- μονοπάτι Ζουγρή για να τοποθετήσουν περάσματα, σχοινιά κλπ) . ΄Εχουμε πραγματική εικόνα της κατάστασης. Η βροχή είχε μειωθεί.  Δεν αρκούμαστε όμως, σε ότι αφορά τη δική μας ετοιμότητα για τη διαδρομή, σ’ αυτό αλλά επιπλέον ζητούμε και βρίσκονται σε συγκεκριμένα σημεία εθελοντικές οργανώσεις για να έχουμε αφενός  συνεχή έγκαιρη πληροφόρηση και αφετέρου αν χρειαστεί επέμβαση-βοήθεια στους συμμετέχοντες.

 Καθώς οι ώρες προχωρούν και η βροχή είτε σταμάτησε  είτε μειώθηκε  κατά τόπους αποφασίζεται, σύμφωνα με την εισήγηση του Τεχνικού Διευθυντή, ομόφωνα η εκκίνηση των αγώνων.

 Παρέχεται  πλήρης ενημέρωση για την  κατάσταση της διαδρομής αλλά και τις καιρικές συνθήκες στην τεχνική ενημέρωση, των αγώνων VFUT και  NTR.

 Λίγη ώρα αργότερα στην λέσχη και ιδιαίτερα στην γραμμή της εκκίνησης, αντικρίζουμε τα πρόσωπα των αθλητών που για άλλη μια φορά θαυμάζουμε. Είναι προφανές ότι ο τεχνικός διευθυντής – έμπειρος αθλητής, έχει κάνει τη σωστή εισήγηση.

 Δίνοντας την  εκκίνηση του VFUT έχουμε ήδη περάσει στην β΄ φάση της δικής μας προσπάθειας.

   Στόχος, μέλημα είναι τώρα να τελειώσει ο αγώνας με τους αθλητές στη γραμμή τερματισμού σώους. Συνεχής επικοινωνία, όπως πάντα, με όλους τους σταθμούς και παρακολούθηση της όλης κατάστασης, που αφορά και τους εθελοντές του βουνού.

  Τα καιρικά φαινόμενα εξελίσσονται κατά τόπους με ισχυρούς ανέμους και πτώση της  θερμοκρασίας. ΄Εχουμε τις πρώτες εγκαταλείψεις και αξιολογούμε κάθε λεπτό την κατάσταση. Σταδιακά γίνεται φανερό ότι δεν είναι η κατάσταση των μονοπατιών ο ανασταλτικός παράγοντας για την επιτυχή προσπάθεια των αθλητών, αλλά κυρίως το κρύο και ο αέρας που τοπικά προκαλεί προβλήματα. Οι πρώτοι αθλητές έχουν ξεφύγει πραγματικά πολύ μπροστά. Κρίνοντας τη γενικότερη κατάσταση και έχοντας ως πρωταρχικό μέλημα την προστασία του απόλυτου αγαθού της ανθρώπινης ζωής και της σωματικής ακεραιότητας αθλητών και εθελοντών, βρισκόμαστε στη στιγμή που πρέπει να αποφασίσουμε για τη συνέχεια ή μη του αγώνα που εξελισσόταν.

 Εκείνη τη στιγμή δεν συγχωρούνται λάθη. Η λογική πρέπει να επικρατήσει του συναισθήματος. Σαφώς δεν πρόκειται για μια εύκολη απόφαση. Δεν είναι εύκολο να αποφασίσεις να σταματήσεις αθλητές που έχουν διανύσει ήδη 50 χλμ χωρίς πρόβλημα. Δεν είναι εύκολο να  σταματήσεις τους εθελοντές που ανεβαίνουν στις θέσεις τους, εκείνους που προετοιμάζουν την τελετή λήξης …κάθε κομμάτι της αλυσίδας που συμμετέχει στη διοργάνωση. Είναι γνωστό ότι δεν είδαμε ποτέ αυτή τη διοργάνωση ως μόνο μια ατομική προσπάθεια.  Τα μέλη της οικογένειας του Παρθένου Δάσους, ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ, έπρεπε να προστατευθούν. Ο αθλητής που έχει διανύσει χιλιόμετρα προπόνησης για να φτάσει στη σημερινή μέρα, χιλιόμετρα ταξιδιού για να φτάσει εδώ, πρέπει πάνω απ’ όλα να γυρίσει σώος στην οικογένειά του. Εκείνη τη στιγμή είναι πιθανόν δύσκολο να σταματήσει ο ίδιος την προσπάθειά του, όσο οι αντοχές του διαρκούν. Εκτιμά μόνο τη δική του κατάσταση και σαφώς δεν έχει τη συνολική εικόνα του πεδίου. Κρίναμε ότι έχοντας εικόνα της συνολικής κατάστασης, οφείλαμε εμείς να τον προστατέψουμε. Είμαστε βέβαιοι, απόλυτα βέβαιοι, ότι η απόφαση που πήραμε ήταν η επιβεβλημένη. Όπως το ίδιο βέβαιοι είμαστε ότι η εκκίνηση υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν έπρεπε να δοθεί όπως έγινε. Τα τοπικά φαινόμενα δεν είναι θέμα προετοιμασίας της διοργάνωσης. Είναι όμως δική της ευθύνη να αξιολογεί την κατάσταση και να ενδιαφέρεται για το σύνολο των αθλητών και των εθελοντών.

 Κι είναι σίγουρο ότι  η προσπάθεια, δεν πάει ποτέ χαμένη, ούτε η προπόνηση των αθλητών, ούτε η δική μας προετοιμασία ούτε η προσπάθεια των εθελοντών. Σε μια διοργάνωση που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, δεν μας υποσχέθηκε ποτέ κανείς ότι οι καιρικές συνθήκες θα είναι πάντα ιδανικές. Η λογική επιβάλλει να παίρνουμε τη σωστή απόφαση τη σωστή στιγμή.

 Δεν ήταν άλλωστε ποτέ στόχος μας να επαιρόμαστε για τη διεξαγωγή αγώνων με ακραίες συνθήκες οποιουδήποτε τύπου. ΄Εχουμε αποδείξει ότι η φροντίδα μας για τους συμμετέχοντες απλώνεται σε κάθε επίπεδο: προετοιμασίας, παροχών, φιλοξενίας, κόστους.

 Κι είναι βέβαιο ότι όχι απλά δεν θα δικαιολογούσε κανείς το όποιο κακό αποτέλεσμα μιας άτολμης απόφασης την επόμενη μέρα αλλά δεν θα δικαιολογούσαμε οι ίδιοι τους εαυτούς μας. Χρειάστηκε τόλμη φίλες και φίλοι για ν’  απαρνηθούμε τη συνέχιση, να αποφασίσουμε τη διακοπή, να «ακυρώσουμε» όπως εκείνη τη στιγμή φαινόταν και τη δική μας επίπονη προσπάθεια, να σταματήσουμε τους εθελοντές του βουνού που δεν είχαν ακόμη ανέβει στα ψηλά. Η συνέπεια επέβαλε αυτή την απόφαση. Για την προστασία τόσο των αθλητών όσο και των εθελοντών.

 Είμαστε σίγουροι ότι οι λίγοι φίλοι που έκαναν λόγο για αναβολή των αγώνων ή για πραγματοποίησή τους αργότερα τις ίδιες μέρες, δεν έλαβαν καθόλου υπόψη τους, ότι οι ίδιες καιρικές συνθήκες επηρέαζαν και την κατάσταση των εθελοντών, που σε μια τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να παραμείνουν περισσότερες ώρες στο βουνό. Παρόλα αυτά εμείς κι αυτούς τους λίγους φίλους που εξέφρασαν διαφορετική άποψη τους ευχαριστούμε για τα σχόλιά τους. Άλλωστε μόνο από τη σύνθεση διαφορετικών απόψεων καταλήγει κανείς σε γόνιμα συμπεράσματα.      

 Θέλουμε μόνο να θυμάστε ότι αυτή η διοργάνωση από τη γέννησή της  έχει θέσει ως προτεραιότητα την ασφάλεια των αθλητών και των εθελοντών.

 Η φετινή λοιπόν διοργάνωση δοκιμάστηκε από δύσκολες καιρικές συνθήκες και  αποδείχθηκε  ότι τα καταφέραμε όλοι μαζί καθώς βρισκόμασταν σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

 Ναι δεν γευθήκαμε τη χαρά του τερματισμού. Ναι ήταν λυπηρό που οι επόμενοι αγώνες, για τους ίδιους ακριβώς λόγους, δεν πρόλαβαν  να ξεκινήσουν.

 Αρκετοί φίλοι   παρόλα αυτά άκουσαν τους ήχους του βουνού, πήραν τη μυρωδιά των φύλλων που ΄χαν στρωθεί χαλί για να τους περιμένουν, το έζησαν μ’ ένα περίπατο ή ένα χαλαρό τρέξιμο «Τρέξαμε στη όμορφη και μοναδική φύση. Περάσαμε όμορφα κ πιστεύω ότι η διοργάνωση έκανε μια σωστή απόφαση κ νιώθω  ότι είμασταν σε καλά χέρια. ΄Εχει πολλούς εθελοντές κ σε πολύ λίγο χρόνο είχαν κατεβάσει όλους τους αθλητες κ εθελοντές απο το βουνο. Προσωπικά, το λεπτό αδιαβροχο μου κ τα γάντια μου, δεν θα με έσωσαν απο τέτοιες συνθήκες κ νιώθω ευχαριστημένη που η διοργάνωση με έσωσαν απο την υποθερμια που θα πέρασα εαν είχα ξεκινήσει τον αγωνα. Ένα μεγαλο ευχαριστω στη διοργάνωση κ τους εθελοντές για το μεγαλο κόπο τους, πριν τον αγωνα, στη διάρκεια κ μετα, να ετοιμάσουν τα πάντα για μας με τη τρέλα που έχουμε για το ορεινό τρέξιμο..». 

 Το δάσος είναι πάντα εδώ. Και πρέπει να το σεβόμαστε . Η φύση είναι πάνω από εμάς και δεν συγχωρεί τον ανταγωνισμό με τις δυνάμεις της. Διοργανωτές, εθελοντές και αθλητές θα έχουμε την ευκαιρία να το ξαναζήσουμε, όλοι, έχοντας αποφασίσει χωρίς εγωισμούς που μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την παρουσία όλων στην επόμενη διοργάνωση.

 Οι ακούραστοι εθελοντές της διοργάνωσης, τους οποίους από καρδιάς ευχαριστούμε όπως και όλους όσους υποστήριξαν με κάθε τρόπο τη διοργάνωση του 2014, κι εμείς θα σας περιμένουμε στην επόμενη διοργάνωση.

 

Αλίκη Σωτηριάδου

Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής

 Virgin Forest Trail 2015

06/11/2014 06:52

Σας ανακοινώνουμε ότι το Virgin Forest Trail 2015 θα διοργανωθεί στις 9-10-11 Οκτωβρίου 2015.ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

25/10/2014 17:54

Λόγω έκτακτων-έντονων καιρικών συνθηκών, σας ενημερώνουμε ότι AKYΡΩΝΟΝΤΑΙ όλοι οι υπόλοιποι αγώνες (Ν.Τ, Α.Ρ, S.V.F.T.) που θα διεξάγονταν την Κυριακή 26-10-2014. 

Από την Ο.Ε.

 ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

25/10/2014 03:19

Λόγω έκτακτων-έντονων καιρικών συνθηκών, σας ενημερώνουμε ότι Διεκόπη ο αγώνας V.F.U.T. (160km) και αναβάλλονται οι αγώνες N.T.R. (106km) και P.P. (46km).
Θα σας ενημερώσουμε με νεότερη ανακοίνωση.

Από την Ο.Ε.

 25/10/2014 00:2925/10/2014 00:1224/10/2014 23:52

 24/10/2014 23:47

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

24/10/2014 14:02

Λόγω καιρικών συνθηκών ο Τεχνικός διευθυντής μαζί με την ομάδα υποστήριξης ελέγχου μονοπατιών προέβει από τις πρώτες πρωινές ώρες σε επανέλεγχο της διαδρομής.

Για το λόγο αυτό μεταφέρεται η ώρα της τεχνικής ενημέρωσης:

  • Για τον αγώνα VFUT από τις 17:00 στις 19:00
  • Για τον αγώνα NTR από τις 18:00 στις 20:00

Από την Ο.Ε.Τηλέφωνα γραμματείας κατά την περίοδο των αγώνων

23/10/2014 16:16

Σας ανακοινώνουμε ότι τα τηλέφωνα της Γραμματείας κατά την περίοδο των αγώνων θα είναι:

  • 25240-22458
  • 25240-22459


 1 2 3 4 Τελική