ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΩΝ VFT 2019

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΩΝ VFT 2019

Τα μέλη που αποτελούν την τεχνική διεύθυνση των αγώνων του VFT, εξέτασαν και επεξεργάστηκαν όλα τα συμβάντα που έπεσαν στην αντίληψή τους ή μεταφέρθηκαν από στελέχη ή εθελοντές κατά την διάρκεια των αγώνων του τριημέρου. Ανέλυσαν όλα τα δεδομένα και πήραν με ομοφωνία τις παρακάτω 3 αποφάσεις:

Η πρώτη απόφαση αφορά τον Δημήτρη τον Ζιαμπάρα, που από τον έλεγχο της ηλεκτρονικής καταγραφής διαπιστώθηκε ότι δεν πέρασε από το ΣΤΕΚ της Πρασινάδας, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από τον υπεύθυνο του ΣΤΕΚ με το κλείσιμο του αγώνα. Σύμφωνα με τους κανονισμούς ο έγκυρος τερματισμός του αθλητή μετατρέπεται σε DNF. Ταυτόχρονα όμως η τεχνική διεύθυνση πιστεύει ότι δεν έγινε ηθελημένα η ¨αποφυγή¨ καταγραφής από το ΣΤΕΚ Παρασινάδας ενώ οι ενδιάμεσοι χρόνοι ήταν φυσιολογικοί σε σχέση με τον ρυθμό του αθλητή σε όλη την διάρκεια του αγώνα και των χρόνων κοντινών σε αυτών δρομέων. Έτσι ο αθλητής κρατάει το μετάλλιο τερματισμού σαν επιβράβευση της προσπάθειάς σε ένα τόσο μεγάλο και επίπονο αγώνα.

Η δεύτερη απόφαση αφορά τον Ηλία Κωνσταντινίδη και για την ακρίβεια τον συνοδό του που διαπιστώθηκε η παρουσία του σε σημεία ελέγχου ή ΣΤΕΚ που ρητά απαγορεύεται η παρουσία συνοδών, καθώς και η ακολούθηση πίσω από τον δρομέα σε χωματόδρομο της διαδρομής με όχημα κατά την διάρκεια της νύχτας. Σύμφωνα με του κανονισμούς, (με την συγκεκριμένη επισήμανση προς τους συνοδούς να τονίζεται ιδιαίτερα και κατά την τεχνική ενημέρωση),  μετατρέπεται ο έγκυρος τερματισμός σε DNF. Ταυτόχρονα όμως η τεχνική διεύθυνση πιστεύει ότι η προσέγγιση στα σημεία του συνοδού έγινε με δική του πρωτοβουλία, ενώ οι ενδιάμεσοι χρόνοι ήταν φυσιολογικοί σε σχέση με τον ρυθμό του αθλητή και των κοντινών σε αυτών δρομέων. Έτσι ο αθλητής κρατάει το μετάλλιο τερματισμού σαν επιβράβευση της προσπάθειας του στην διαδρομή των 162χλμ.

Η τρίτη απόφαση αφορά την Μαρία Γιάντσου που στην αλλαγή ρουχισμού στο ΣΤΕΚ  του Άντερου ξέχασε να ξανατοποθετήσει στο t-shirtτης το bibnumber(που ενσωματώνει τον αισθητήρα της ηλεκτρονικής χρονομέτρησης). Η αθλήτρια συνέχισε τον αγώνα της αλλά σύμφωνα με τους κανονισμούς ο έγκυρος τερματισμός της μετατρέπεται σε DNF.

Με τις παραπάνω 3 αποφάσεις, αλλά και άλλες αποφάσεις που πήρε η ομάδα της τεχνικής διεύθυνσης κατά την διάρκεια των αγώνων, βρέθηκε πολλές φορές σε δύσκολη (κυρίως συναισθηματικά) θέση. Γνωρίζουμε τον κόπο και την προσπάθεια που κάνει ο κάθε δρομέας τους προηγούμενους μήνες και το ταξίδι τους (πολλές φορές από πολύ μακριά), ώστε να σταθεί στην γραμμή εκκίνησης για να ζήσει αυτή την εμπειρία. Γνωρίζουμε επίσης ότι εθελοντές των ΣΤΕΚ ή των σημείων ελέγχου αν και πλήρως ενημερωμένοι δεν θέλουν να είναι ¨σκληροί¨ απέναντι στους αθλητές και προτιμούν να εμψυχώνουν παρά να αποκαρδιώνουν, προτρέποντας στην συνέχιση της προσπάθειας του αγωνιζόμενου. Εμείς όμως είμαστε υποχρεωμένοι όχι μόνον να προετοιμάσουμε βδομάδες πριν τις διαδρομές των αγώνων και να προσπαθήσουμε με όλους τους εθελοντές για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων, αλλά (κυρίως) να εφαρμόσουμε τους κανονισμούς για το ¨ευ αγωνίζεσθε¨ και την ισότιμη μεταχείριση των αθλητών. Ευχόμαστε να μην ξαναβρεθούμε μπροστά σε παρόμοιες αποφάσεις στο μέλλον.

 

Νικηφόρος 20 Οκτωβρίου 2019

Η τεχνική επιτροπή των αγώνων του VFT