ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

    Έχετε την επιχείρησή σας στο Παρανέστι και θέλετε να προβληθείτε; Στείλτε μας ένα e-mail με το κείμενο, τα στοιχεία της επιχείρησης (ακόμα και φωτογραφίες) στο e-mail: admin@paranestivft.com

Φυσικός Πλούτος

Powered By Subgurim(http://googlemaps.subgurim.net).Google Maps ASP.NET
Φυσικός Πλούτος
 
Στην περιοχή του δήμου Παρανεστίου υπάρχουν δύο σημαντικές περιοχές για την προστασία της φύσης η Ελατιά και το δάσος του Φρακτού στην οποία συμπεριλαμβάνεται ένα από τα σημαντικότερα δασικά οικοσυστήματα της χώρας μας, το Παρθένο Δάσος Κεντρικής Ροδόπης. 

Κωδικός Ονομασία Έκταση (Ηα)
GR1140001 (ΤΚΣ) Δάσος Φρακτού 1.088
GR1140003 (ΤΚΣ) Περιοχή Ελατιά 7.156
GR1140007 (ΖΕΠ) Παρθένο Δάσος Κεν.Ροδόπης 569


Τα δάση στην περιοχή του Δήμου Παρανεστίου είναι εξαιρετικής ομορφιάς και εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες, με κορυφαία εμπειρία το Παρθένο Δάσος του Φρακτού, γεμάτο ορθοπλαγιές, και καταρράκτες. 

Εντυπωσιακά επίσης είναι και τα τοπία στην περιοχή του οικισμού τηςΠρασινάδας με την Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, το Μεγάλο Λιβάδιτο Αρκουδόρεματο Στραβόρεματο Διαβολόρεμαη Αγία Βαρβάρα. Εκεί μπορεί κανείς να δει δάση φυλλοβόλων, κωνοφόρων, μικτά δάση, επιφανειακούς τυρφώνες και υγρολίβαδα. Για την ποικιλία αυτής της βλάστησης η περιοχή του Παρανεστίου θεωρείται ότι διαθέτει τα καλύτερα και πολυτιμότερα δασικά οικοσυστήματα της Ελλάδας, από οικολογική, κοινωνική και οικονομική άποψη. 

Αντίστοιχα μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πανίδα της περιοχής. Συναντώνται αμφίβιαερπετάασπόνδυλαιχθύεςπτηνάθηλαστικά.

Tα απειλούμενα είδη στην περιοχή είναι: το αγριόγιδοτο ελάφι, η αρκούδαο αγριόκουρκος. Χαρακτηριστικό της πανίδας είναι η ποικιλία των ειδών καθώς και η σταθερότητα των πληθυσμών τους σε μεγάλο βαθμό, εκτός από τα είδη που είναι απειλούμενα από εξαφάνιση.

 

 

Δάσος Φρακτού 

Πρασινάδα